Saturday, October 15, 2011

Lasagna









resipi :


untuk daging:
minced beef/lamb/chicken
sos pasta/sos tomato - mana2 pun boleh - saya pakai 2 skaligus.
brown onion-chopped
dried oregano
milk - sikit aje - mahu kasi up dia punya rasa
white pepper



semua bahan di atas, masakkan di atas api sederhana - cam stail korang masak kuah spaghetti tu. dah masak, ketepikan


*saya tambah chopped mushroom, chopped pineapple dan chopped capsicum sebagai aksesori tambahan
===============


untuk lapisan cheese :
yogurt (plain) - 300 gram
ricotta cheese (kalau sik ada pun sik apa, tapi kalau boleh adakan lah. hehe.)
grated parmesan cheese (alaa..yang tabur2 atas spaghetti tuuuu)
mancheese* (untuk menyalakan api oven. hahahaha)


semua bahan di atas gaulkan sebati sampai jadi pekat. ketepikan (jangan gaulkan mancis sekali ya puan2)


===============


dan akhir sekali kulit lasagna dan mozarella cheese - 1 paket. sila rujuk supermarket berhampiran tempat tinggal anda.


===============




kaedah :


cari kaca pyrex. spray dgn minyak (untuk memastikan lasagna tidak melekat). then lapisan bawah skali adalah daging - ratakan(jangan tuang semua, guna separuh sahaja). then, tutup lapisan itu dengan kulit lasagna. lapisan kedua, tuangkan adunan cheese tadi(guna separuh sahaja)..ratakan. then tutup dengan kulit lasagna. lapisan ketiga,letak lagi daging, tutup dgn kulit lasagna. ulangi langkah dan buat lah beberapa lapis yang kamu mampu. mahu buat 16 lapis pun boleh asalkan kamu tekaber dan pyrek kamu muat ok. lapisan atas skali...lepas tutup dgn kulit lasagna, taburkan mozarella cheese. bakar di dalam over (tutup bekas dengan aluminium foil masa bakar, kalau tidak nanti hangus cheese). bakar dalam 1/2 jam.


itu saja..sekian







0 comments:

Post a Comment