Wednesday, September 21, 2011

sweedish meatballs with cranberry sauce








assalamu'alaikum uols,


hari ini saya nak share resipi untuk salah satu makanan epik kegemaran saya iaitu sweedish meatball with cranberry sauce (macam IKEA tuuuuu....) patutnya guna daun pudina or dill tapi memandangkan tidak ada..so pakai sajalah brocolli. miahahaha. frankly, this is very easy to prepare.


resipi (untuk 1kg minced beef/lamb)


60 g butter
1 small onion, very finely chopped
2 tsp ground ground allspice
100 g breadcrumbs
150 ml milk
1 kg minced lamb/beef
1 large egg, beaten
2 tbsp sunflower or groundnut oil
1 tbsp plain flour
400 ml chicken or beef stock
200 g soured cream - boleh ganti dengan sikit lemon juice or apple cider - kasi rasa masam saja
3 tbsp roughly chopped dill
boiled or mashed potatoes, to serve


kaedah :


cairkan 15gram butter, lepas tu tumiskan bawang cincang sekejap saja kasi naik aroma. then masukkan all spice..renehkan beberapa minit.


sementara itu, breadcrumb dicampur dengan susu. biarkan sehingga semua susu meresap ke dalam breadcrumb. then, campurkan bahan tumis tadi dan masuk skali daging cincang, sikit garam, pepper dan telur. gaul2 kan..kemudian bentukkan menjadi seperti sebiji bola saiz bola pingpong. kalau malas boleh lah buat saiz bola sepak ataupun fitness ball. hahaha


lebihan butter tadi, campurkan sedikit minyak dan gorenglah meatball anda sehingga nampak agak garing. minyak lebih goreng meatball jangan buang, masukkan tepung (yang dibancuh dengan air) dan kacau2 lah sampai agak pekat (rupa macam cream soup). last skali masukkan sour cream. dan kemudian masukkan meatball. gaulkan hingga rata. boleh lah tuang dalam pinggan dan hias lah macam dalam gambar. hehe. sekian




0 comments:

Post a Comment